Οινοποιείο Πάντου

Περιοχή: Υδρούσα, Φλώρινας
Τηλ: (0030) 2385029623
Fax:
email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Το Κτήμα Πάντου βρίσκεται στην περιοχή Υδρούσα Φλώρινας, στο βόρειο άκρο της Ελλάδας, ιδρύθηκε το 1997 από την Οικογένεια Πάντου, που ασχολείται με την καλλιέργεια αμπέλου από το 1986.

Η παράδοση εξελίσσετε, από το 2009 έχει αναλάβει η επόμενη γενιά της οικογένειας με Αμπελουργό - Οινοποιό τον Νίκο Πάντου, πραγματοποιήθηκαν  αναδιαρθώσεις του αμπελώνα, νέες  φυτεύσεις με ποικιλίες να προσαρμόζονται στο κλίμα της περιοχής δίνοντας στα κρασιά ταυτότητα του τόπου παραγωγής.

Οι ιδιόκτητοι αμπελώνες 5.2 εκταρίων είναι χωρισμένοι σε 6 αμπελοτόπια το κάθε ένα έχει το αντίστοιχο υποκείμενο, κλώνο και ποικιλία που του ταιριάζει. Τα εδάφη είναι με χαμηλές κλίσεις που κυμαίνονται από 5-15%,  φτωχά, αργιλοπυλόδη και άλλα αμμώδη, σχετικά ουδέτερα, με πολύ καλή αποστράγγιση των  υδάτων και προσφέρουν τις προϋποθέσεις για την παραγωγή κρασιών με έντονο και σύνθετο άρωμα, καλή δομή, ισορροπία και επιπλέον με πλούσιο χρώμα για τα ερυθρά.  Η πυκνότητα φύτευσης είναι 350 πρέμνα / στρέμμα και η απόδοση χαμηλή της τάξης των 450-750 κιλών/ στρέμμα.   Οι αμπελώνες του κτήματος παρουσιάζουν τις παρακάτω ποικιλίες:  Sauvignon Blanc, Gewurztraminer & Chardonnay για τα λευκά (σε ποσοστό 75%),  Cabernet  Sauvignon,  Merlot & Μοσχόμαυρο  για τα ερυθρά (σε ποσοστό 25%.).

 

Το κλίμα της περιοχής μαζί με το υψόμετρο που ξεκινάει από τα 720 έως 760 μέτρα είναι ιδανικό για λευκές και ερυθρές ποικιλίες. Ο κρύος χειμώνας με αρκετές βροχές και χιονοπτώσεις εξασφαλίζει στα αμπέλια την απαραίτητη υγρασία για να ανταπεξέλθουν στο σχετικά ξηρό καλοκαίρι. Κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου σημειώνονται οι απαραίτητες θερμοκρασιακές διακυμάνσεις μέρας και νύχτας που είναι κατάλληλες για την σωστή ωρίμανση των σταφυλιών και την διατήρηση των αρωμάτων.

“Στο Οινοποιείο Πάντου παράγουμε κρασιά αποκλειστικά και μόνο από τους ιδιόκτητους αμπελώνες του Κτήματος”

Εγγραφή στο Newsletter