Αργυράκης

Περιοχή: Τριπόταμος, Ημαθίας
Τηλ: (0030) 23310 62850, (0030) 6983 052640
Fax: (0030) 23310 62850
email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Τοποθεσία

Το οινοποιείο μας βρίσκεται στις παρυφές του όρους Βερμίου, ενός βουνού γεμάτο μυστήρια και μύθους. Στις πλαγιές του σύμφωνα με τον Ηρόδοτο υπήρξαν οι παραδεισένιοι κήποι του βασιλιά των Φρυγών Μίδα, με τα περίφημα εξηντάφυλλα τριαντάφυλλα εξαιρετικής ευωδίας και με μια πηγή με δροσερό νερό, το οποίο ο Μίδας ανακάτεψε με κρασί και το πρόσφερε στον Σιληνό, θεότητα του κρασιού και συγγενή του Διονύσου, θέλοντας  να τον μεθύσει για να μάθει τα μυστικά της σοφίας του.

Η Ιστορία μας

Η ιστορία και η ενασχόληση της οικογένειας Αργυράκη με το κρασί, ξεκινάει από τη Μικρά Ασία και συγκεκριμένα από το χωριό Κουκλουτζά της Σμύρνης. Εκεί, ο Γιώργος Αργυράκης έμπορος αλόγων, ακολουθώντας την πλούσια αμπελουργική παράδοση της περιοχής έφτιαχνε στο κτήμα του τα πρώτα κρασιά με γηγενείς  ποικιλίες, όπως το Φιλέρι και το Μπατίκι. Έπειτα από τη μικρασιατική καταστροφή, η οικογένεια εγκαταστάθηκε στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης (Κουκλουτζάς) και συνέχισε να καλλιεργεί σταφύλια φτιάχνοντας το δικό του κρασί. Όταν ο εγγονός πια, Γιώργος Αργυράκης αποφάσισε μετά τις σπουδές του στο Χημικό, να γίνει οινολόγος, αυτό το γεγονός αποτέλεσε μια φυσική εξέλιξη της οικογενειακής παράδοσης. Έπειτα από μια μακρόχρονη πορεία στο χώρο της οινοποίησης και των κρασιών (διετέλεσε γενικός οινολόγος της Μπουτάρης Οινοποιητική για 14 χρόνια, 1983-1997), ο Γιώργος Αργυράκης αποφάσισε να δημιουργήσει  τα δικά του κρασιά προσφέροντας ένα ιδιαίτερο συνδυασμό κοσμοπολίτικων ιδεών και νοσταλγίας των χαμένων πατρίδων. Οι δύο γιοι του, Κωνσταντίνος και Σπύρος, γράφουν τη δική τους ιστορία, προσθέτοντας στην επιχείρηση τη γνώση και τις απαιτήσεις του σήμερα.

Λογότυπο

Εμπνευσμένοι από την ιστορία του Γεωργίου Αργυράκη, το λογότυπο μας θυμίζει είδωλο αλόγου. Τέτοια ειδώλια έχουν βρεθεί σε πολλά αρχαία ελληνικά ιερά, τα οποία χαρίζονταν από τους επισκέπτες ως προσφορές στους Θεούς. Σύμβολο του πλούτου και της κοινωνικής θέσης, το άλογο ήταν αναπόσπαστο κομμάτι μιας ακμάζουσας οικονομίας και ουσιαστικό όπλο ενός νικηφόρου πολέμου.

Η σειρά ΑΤΙ πήρε το όνομά της από το πολεμικό άλογο όπως αυτό αναφέρεται στην Ελληνική ποίηση ενώ ρίζα της είναι η τούρκικη λέξη at που σημαίνει άλογο. Με αυτό τον τρόπο συνδέσαμε τις Ελληνικές ρίζες του κρασιού μας με την Μικρασιατική παράδοση της οικογένειας.

Εγγραφή στο Newsletter