Κτήμα Διαμαντάκος

Περιοχή: Μαντέμι, Ημαθίας
Τηλ: (0030) 23320 28623
Fax: (0030) 23320 21727
email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Κτήμα Δαμαντάκος: Οικογενειακό, μικρής παραγωγής οινοποιείο

Το Κτήμα Διαμαντάκος είναι ένα μικρό οικογενειακό οινοποιείο που βρίσκεται εντός της ζώνης ΠΟΠ Νάουσα, στην περιοχή της Ημαθίας. Με ευθύνη προς την πλούσια αμπελουργική κληρονομιά της περιοχής της Νάουσας και με στόχο την ανάδειξη της, καλλιεργούμε στους ιδιόκτητους αμπελώνες μας, έκτασης 32 στρεμμάτων, τις δύο γηγενείς ποικιλίες της περιοχής την ερυθρή Ξινόμαυρο και τη λευκή Πρεκνάδι. Tο 2000 ο Ευάγγελος Διαμαντάκος αμπελουργός-οινοποιός 2ης γενιάς εμφιαλώνει το πρώτο κρασί του κτήματος. Με ετήσια παραγωγή που δεν ξεπερνά τις 20.000 φιάλες και δίνοντας έμφαση στον ανθρώπινο παράγοντα και στην διατήρηση της βιοποικιλότητας, στο Κτήμα Διαμαντάκος δημιουργούμε και μοιραζόμαστε υπέροχα κρασιά που αποτυπώνουν το μοναδικό terroir της Νάουσας.

* Στον παλιό αμπελώνα του Κτήματος Διαμαντάκου, έπεσε μία καρυδιά και ανακαλύφθηκε η ιστορική Σχολή του Αριστοτέλη στη Νάουσα, όπου μαθήτευσε ο Μέγας Αλέξανδρος. Με τα χρήματα της αποζημίωσης αγοράστηκαν τα 32 στρέμματα αμπέλια που τώρα περιβάλλουν το οινοποιείο της οικογένειας.

Γιώργος Διαμαντάκος: Ένας αρτιζάνος οινοποιός

Ο Γιώργος  Διαμαντάκος, που ανήκει στην τρίτη γενιά αμπελουργών της οικογένειας, μεγάλωσε στην γη που περιβάλει τους αμπελώνες και το οινοποιείο, έχοντας διδαχθεί από τον πατέρα του και τον παππού του να σέβεται και να αγαπά το κρασί. Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην οινολογία επέστρεψε στην Νάουσα και ανέλαβε το οινοποιείο της οικογένειας οδηγώντας το στην νέα εποχή, του επώνυμου εμφιαλωμένου οίνου. Παθιασμένος με την περιοχή και το επάγγελμα του, ο Γιώργος εργάζεται αδιάκοπα για να εκφράσει το εξαιρετικό terroir. Είναι εκπρόσωπος της νέας γενιάς οινοποιών της περιοχής, που έχει δώσει φρέσκια πνοή και προοπτική στα κρασιά της Νάουσας. Για τον αεικίνητο Γιώργο η οινοπαραγωγή είναι ένα διά βίου ταξίδι! Δεσμεύεται με το να ακούει τον αμπελώνα του και να μαθαίνει από τον καρπό του, παράγοντας τα καλύτερα κρασιά κάθε χρόνο.

Ο αμπελώνας: Ένας προνομιούχος αμπελώνας

Ο ενιαίος ιδιόκτητος αμπελώνας, έκτασης 32 στρεμμάτων, βρίσκεται στην καρδιά της ζώνης ΠΟΠ Νάουσα, στην περιοχή Μαντέμι σε υψόμετρο 300 μέτρων. Το μεγαλύτερο μέρος του αμπελώνα και αυτό που είναι φυτεμένο το Ξινόμαυρο έχει μέσο όρο ηλικίας τα 40 έτη ενώ το τμήμα που φιλοξενεί το Πρεκνιάρικο φυτεύτηκε το 2006. Η μέση απόδοση του αμπελώνα είναι στα 800 κιλά ανά στρέμμα και η πυκνότητα φύτευσης ανέρχεται στα 400 φυτά ανά στρέμμα. Οι αμπελώνες είναι γραμμικοί και τα πρέμνα διαμορφώνονται σε διπλό Guyot.To έδαφος του αμπελώνα χαρακτηρίζεται ασβεστώδες και χαλικώδες, έχει μέση μηχανική σύσταση, με μαλακιά πετρώδη υφή και ελαφρώς αλκαλικό PH. Το χαρακτηριστικό του εδάφους είναι η σκούρα καφέ και μαλακιά πέτρα, που περιέχει υψηλά ποσοστά καλίου και σπάει εύκολα. Η πέτρα αυτή που δίνει και το όνομα της περιοχής ‘μαντέμι’, αναγκάζει το ριζικό σύστημα να ψάξει πιο βαθιά για νερό και τροφή συγκεντρώνοντας ιχνοστοιχεία.

Ο αμπελώνας έχει ανατολικό προσανατολισμό, και προστατεύεται από τους βόρειους ψυχρούς ανέμους που έρχονται από το βουνό του Βερμίου.

Το οινοποιείο: H καινοτομία συναντά το terroir

Το οινοποιείο του Κτήματος βρίσκεται μόλις 2 χιλιόμετρα από την πόλη της Νάουσας στην περιοχή Μαντέμι. Πρόκειται για ένα μικρό οινοποιείο με σύγχρονα μέσα οινοποίησης, που βρίσκεται στην μέση του ιδιόκτητου αμπελώνα. H φιλοσοφία μας είναι η προσήλωση στην ποιότητα και η ασυμβίβαστη προσοχή στην λεπτομέρειες. Το οινοποιείο είναι πλήρως εξοπλισμένο με μηχανήματα νέας τεχνολογίας  για την κατεργασία της πρώτης ύλης και την οινοποίηση. Διαθέτει χώρους οινοποίησης με ανοξείδωτες δεξαμενές, σύστημα ελέγχου της θερμοκρασίας, και υπόγειο κελάρι στο οποίο τα κρασιά ωριμάζουν σε ελεγχόμενα επίπεδα θερμοκρασίας και υγρασίας. Παράλληλα το οινοποιείο διαθέτει και οινολογικό εργαστήριο που διαθέτει όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό για να πραγματοποιούνται αυστηροί έλεγχοι και ποιοτικές αναλύσεις σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας. Το οινοποιείο συνεχώς εξελίσσεται ενώ στους χώρους υπάρχει και αποστακτήριο για την αξιοποίηση των δευτερευόντων προϊόντων.

Εγγραφή στο Newsletter