Κτήμα Δημόπουλος

Περιοχή: Ξινό Νερό, Φλώρινας
Τηλ: (0030) 23860 81088
Fax: (0030) 23860 81088
email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Το Κτήμα Δημόπουλος ιδρύθηκε το 2015 στο Ξινό Νερό Φλώρινας, από τον Παναγιώτη Δημόπουλο, συνεχίζοντας δυο γενιών παράδοση στην παραγωγή οίνου. Περιβάλλεται από 440 στρέμματα ιδιόκτητων αμπελώνων με μέσο υψόμετρο τα 645 μέτρα. Στο μέσο του αμπελώνα δεσπόζει το διώροφο πετρόκτιστο κτίριο του Κτήματος, χτισμένο στις παρυφές του λόφου Κοντή Καρυδιά.

Στο Κτήμα καλλιεργούνται οι ερυθρές ποικιλίες Ξινόμαυρο, Syrah, Merlot, PinotNoir, Montepulciano, CabernetSauvignon και PetitVerdot και οι λευκές ποικιλίες SauvignonBlanc, Chardonnay, Gewurztraminer, Ασύρτικο. Το κλίμα είναι ηπειρωτικό, κρύοι χειμώνες με επαρκή βροχόπτωση και χιονοπτώσεις, ενώ τα καλοκαίρια είναι ζεστά κατά τη διάρκεια της μέρας και δροσερά το βράδυ.

Στην περιοχή του Ξινού Νερού καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους πνέουν βόρειοι ήπιοι άνεμοι εξασφαλίζοντας χαμηλή σχετική υγρασία, παράγοντας ιδιαίτερα σημαντικός για την υγεία των σταφυλιών. Τα εδάφη είναι φτωχά, αμμώδη, αμμοαργιλώδη, με ελαφρώς αλκαλικό PH, καλή αποστράγγιση και επικλινή νότια έκθεση. Οι αμπελώνες είναι φυτεμένοι με βόρειο προσανατολισμό γραμμών, γραμμικοί υποστυλωμένοι με διαμόρφωση πρεμνών διπλό Royat. Οι καλλιεργητικές φροντίδες γίνονται με σεβασμό στο αμπέλι και πραγματοποιούνται χειρωνακτικά, όπως και ο τρύγος με σκοπό την ελάχιστη καταπόνηση των αμπελιών και τη μέγιστη ποιότητα των σταφυλιών.

Για μας, μια προσέγγιση στην  παραγωγή που θα οδηγεί σε κρασιά μοναδικά στον κόσμο, είναι σήμερα μονόδρομος. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε κρασιά με έμφαση στο μικροκλίμα «terroir» του Αμυνταίου, κρασιά που θα αγαπηθούν για την εξαιρετική  ποιότητα και τη μοναδικότητά τους τόσο στην Ελλάδα όσο και στις αγορές του εξωτερικού. 

Το οινοποιείο είναι επισκέψιμο με το ακόλουθο ωράριο λειτουργίας:

Δευτέρα - Παρασκευή: 09:00 –19:00

Σάββατο - Κυριακή: 10:00 – 17:00                 

 

Εγγραφή στο Newsletter