Οινοποιείο Ταραλά

Περιοχή: Φυτειά , Ημαθίας
Τηλ: (0030) 23310 64474
Fax: (0030) 23310 64474
email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
website: www.elinos.gr

Η ενασχόληση της οικογένειας Ταραλά με το κρασί ξεκινά από τις αρχές του περασμένου αιώνα. Ο Νικόλαος Ταραλάς, παππούς του Δ. Ταραλά, ο οποίος κατάγονταν από την Ανατολική Ρωμυλία, ασχολούνταν με τον εμβολιασμό της αμπέλου, την παραγωγή και την οινοποίησή του από τις αρχές του 20ου αιώνα. Το 1925 ο Χρήστος Ταραλάς, πατέρας του Δ. Ταραλά, ο οποίος εγκαταστάθηκε στην Αγ. Βαρβάρα Ημαθίας, αξιοποιώντας τις γνώσεις της οικογενείας του για το αμπέλι και το κρασί, δημιούργησε μια επιχείρηση παραγωγής, οινοποίησης και εμπορίας των προϊόντων της αμπέλου στην πόλη της Βέροιας.

Σήμερα σώζεται μέρος του εξοπλισμού της επιχείρησης η οποία περιελάμβανε εκτός των άλλων ξύλινα βαρέλια χωρητικότητας 6,5 τόνων το καθένα και ληνούς 20 τόνων. Η ποσότητα που διακινούσε προπολεμικά υπολογίζεται περίπου στους 250 τόνους κρασιού. Όμως κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου δημεύτηκαν τα περιουσιακά στοιχεία από τους κατακτητές και επήλθε το τέλος της επιχείρησης και του φυσικού προσώπου.

Σε συνέχεια αυτής της παράδοσης και της αγάπης του για το κρασί ο Δημήτριος Ταραλάς, υπάλληλος της Τράπεζας της Ελλάδος, δεν σταμάτησε παράλληλα να ασχολείται με την καλλιέργεια και την οινοποίηση μικρής ποσότητας κρασιού ερασιτεχνικά. Μετά την συνταξιοδότησή του, θέλοντας να αναβιώσει την ιστορία της οικογένειάς του γιατί ήταν όνειρο ζωής, πήρε την απόφαση να δημιουργήσει ένα υπερσύγχρονο οινοποιείο με την βοήθεια της οικογένειάς του, τη σύζυγό του Ασπασία Ταραλά και τα δίδυμα παιδιά του, Χρήστο και Νικολέτα Ταραλά.

Το οινοποιείο Ταραλά ιδρύθηκε από την οικογένεια του Δημητρίου Ταραλά το 2006, η οποία έχει αναλάβει την καλλιέργεια του ιδιόκτητου βιολογικού αμπελώνα έκτασης 100 περίπου στρεμμάτων σήμερα και την παραγωγή οίνων εξαιρετικής ποιότητας.

Εγγραφή στο Newsletter