Κτήμα Άλφα

Περιοχή: Αμύνταιον, Φλώρινας
Τηλ: (0030) 23860 20111
Fax: (0030) 23860 20132
email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ: Το ΚΤΗΜΑ ΑΛΦΑ βρίσκεται στο νομό Φλώρινας στην περιοχή Αμυνταίου, στο βορειοδυτικό άκρο της Ελλάδας. Είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας δύο οραματιστών, του πολύπειρου, 2ης γενιάς αμπελουργού Μάκη Μαυρίδη, με τον δημιουργό πολλών επιτυχημένων ελληνικών επώνυμων οίνων, το χημικό-οινολόγο Άγγελο Ιατρίδη με επαγγελματική θητεία στο Μπορντό, Αλσατία, Ροδανό και Καμπανία. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1997. Η εγκατάσταση του αμπελώνα μελετήθηκε και άρχισε να εγκαθίσταται από το 1994, ενώ το μόλις το 2005 ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση των κτιριακών και μηχανολογικών εγκαταστάσεων. Από τότε πραγματοποιείται μία συνεχής εξέλιξη της αμπελοοινικής εκμετάλλευσης και επένδυσης σε υποδομές στο αμπελουργικό και στο οινοποιητικό δυναμικό.

ΣΤΟΧΟΣ: Η ολοκληρωμένη διαχείριση και εκμετάλλευση του ιδιόκτητου ενιαίου αμπελώνα με υψηλές προδιαγραφές στην εγκατάσταση και την εκμετάλλευσή του και η παραγωγή οίνων Ανωτέρας Ποιότητας, στο σύγχρονο και ιδιαίτερα λειτουργικό οινοποιείο που βρίσκεται στην καρδιά του αμπελώνα. Τα στοιχεία αυτά πληρούν όλες τις προϋποθέσεις για τη διαφύλαξη του υψηλού ποιοτικού δυναμικού με τελικό στόχο την καταξίωση των προϊόντων του ΚΤΗΜΑΤΟΣ ΑΛΦΑ στην παγκόσμια αμπελοοινική κοινότητα με ταυτόχρονη ανάδειξη του ελληνικού αμπελώνα. Κανένας συμβιβασμός σε ότι αφορά την εφαρμογή των γνωστικών μας επιτευγμάτων, της τεχνογνωσίας, της εμπειρίας, και της οικολογικής μας συνείδησης.

Ο ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ: Η δημιουργία του αμπελώνα 750 ιδιόκτητων στρεμμάτων, πρότυπου τόσο ως προς την εγκατάσταση όσο και τη διαχείρισή του, αποτέλεσε μία μεγάλη και πρωτοποριακή επένδυση. Φρόνηση των ανθρώπων στο ΚΤΗΜΑ ΑΛΦΑ συνιστά η καθημερινή εφαρμογή νεωτεριστικών τεχνικών και απαιτήσεων που διαμορφώνονται από τις εξελίξεις στο παγκόσμιο αμπελώνα. Η ανθρώπινη συμμετοχή σε αυτή τη διαδικασία αποτυπώνει την ταυτότητα και κατ’ επέκταση την ιδιαιτερότητα που έχει το τελικό αποτέλεσμα, ο οίνος ΚΤΗΜΑ ΑΛΦΑ. Η επιλογή και η επένδυση στον συγκεκριμένης τοποθεσίας αμπελώνα έγινε με βάση μακρόχρονες παρατηρήσεις, έρευνες και μελέτες σε οινοποιήσεις που συνδέονται αποκλειστικά με αξιολόγηση του αμπελοοινικού δυναμικού των υποπεριοχών του κτήματος. Εδάφη ιδανικά για ποιοτική αμπελοκαλλιέργεια. Φτωχά, αμμώδη - αμμοαργιλώδη, σχετικά ουδέτερα, με πολύ καλή αποστράγγιση των όμβριων υδάτων, προσφέρουν τις προϋποθέσεις για την παραγωγή κρασιών με ‘’σοβαρό’’ και πολύπλοκο άρωμα, εξαιρετική φινέτσα, πλούσια δομή και σώμα με άριστη ισορροπία, που υποστηρίζεται από μια εξαιρετική οξύτητα ώστε να υπόσχονται κρασιά μακρόχρονου δυναμικού παλαίωσης. Τα κλιματικά στοιχεία ενισχύουν στο μέγιστο τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των οίνων μας. Ο κρύος χειμώνας με αρκετές βροχές και χιονοπτώσεις εξασφαλίζει στα αμπέλια τα κλιματολογικά δεδομένα για να αντεπεξέλθουν στο σχετικά ξηρό και άνυδρο καλοκαίρι. Το οροπέδιο (580-710 μέτρα υψόμετρο) που ορίζεται από τα τρία βουνά (Βόρας, Βίτσι, Βέρμιο) και τις δύο λίμνες (Πετρών και Αγ. Παντελεήμονα) εκατέρωθεν του κτήματος, είναι ρυθμιστικός παράγοντας της απαιτούμενης κλιματικής ισορροπίας, δημιουργώντας ένα μοναδικό terroir με άριστη προσαρμογή στα νέα κλιματικά δεδομένα. Οι απαραίτητες θερμοκρασιακές διακυμάνσεις μέρας και νύχτας κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου και οι βορειοδυτικοί άνεμοι κυμαινόμενης εντάσεως διασφαλίζουν την υγεία και την μακροημέρευση του αμπελώνα.

TΟ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ: Το οινοποιείο του ΚΤΗΜΑΤΟΣ ΑΛΦΑ βρίσκεται σε άμεση γειτνίαση με τον ιδιόκτητο αμπελώνα του κτήματος. Αυτό σε συνδυασμό με την ολοκληρωμένη διαχείριση της α’ ύλης και στη συνέχεια του παραγόμενου οίνου με την λειτουργία πρωτοποριακών υποδομών, αποδεικνύει και αναδεικνύει τα υψηλής ποιότητας οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των παραγόμενων οίνων μας. Ακόμη και τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του οινοποιείου, ακολουθούν την φιλοσοφία του οινοποιού, είναι απολύτως φυσικά και αδρανή έτσι ώστε να διασφαλίζουν απόλυτα φυσική ατμόσφαιρα στον εσωτερικό χώρο του οινοποιείου, συν-λειτουργώντας προστατευτικά για την ποιότητα του σταφυλιού και του οίνου. Η λειτουργία του οινοποιείου έχει ως στόχο τον απόλυτο σεβασμό στο οικοσύστημα, στον αμπελουργό και στον οινόφιλο.

Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ: Σε αυτό το ιδιαίτερο εδαφοκλιματικό περιβάλλον του Κτήματος ο ανθρώπινος παράγοντας παίζει ρυθμιστικό ρόλο στη διαμόρφωση και ανάδειξη της δυναμικής που εμφανίζει το αμπελοοινικό οικοσύστημα στην περιοχή. Η επί της ουσίας επίτευξη “αναδασμού” με την δημιουργία ενιαίου ιδιόκτητου, αμπελώνα ακριβώς δίπλα στο οινοποιείο, διασφαλίζει στον απόλυτο βαθμό την ελαχιστοποίηση καταπόνησης του τρυγητού. Η εφαρμογή εξευγενισμένων διαδικασιών οινοποίησης με βάση νέα διεθνή πρότυπα και ο σεβασμός των κανόνων υγιεινής στους χώρους παραγωγής γίνεται με στόχο την απόλυτη προστασία και ανάδειξη της μοναδικότητας των οίνων μας. Η ομαδική προσπάθεια τόσους μήνες στο αμπέλι και στην συνέχεια στο οινοποιείο, είναι ικανή και αναγκαία συνθήκη για να οδηγηθούμε στο πολυπόθητο αποτέλεσμα, τον οίνο, με υπογραφή στην ετικέτα ΚΤΗΜΑ ΑΛΦΑ. Κύριο χαρακτηριστικό όμως της δουλειάς μας είναι η «ψυχή» των ανθρώπων που συμμετέχουν καθημερινά στο όνειρο. Ο αριθμός ετικετών είναι στο σύνολο 13.

Εγγραφή στο Newsletter