• Η εταιρεία

Ταυτότητα

Μια εταιρεία πρωτοποριακή από την ίδρυσή της, το 1993, όταν 13 οραματιστές οινοπαραγωγοί από τη Μακεδονία ίδρυσαν την «Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Μακεδονίας». Το 2002 μετονομάστηκε σε «Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Βορείου Ελλάδος», με την είσοδο νέων μελών από τη Θράκη και την Ήπειρο. Το 2010 οι οινοπαραγωγοί αποφασίζουν την ανανέωση της εικόνας της εταιρείας, και αλλάζουν τον διακριτικό τίτλο της σε «Οίνοι Βορείου Ελλάδος». Το 2019 υλοποιείται μια νέα αλλαγή στο διακριτικό τίτλο όπου πλέον είναι «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος», αποδίδοντας πρωταρχικό ρόλο στον ίδιο τον δημιουργό των ποιοτικών επώνυμων οίνων της Βόρειας Ελλάδας.

Παράλληλα, στο νέο διακριτικό τίτλο προστίθενται ως διευκρινίστηκα στοιχεία, οι περιοχές τις οποίες εκπροσωπεί η Ένωση «Μακεδονία-Θράκη-Ήπειρος» καθώς και η βαρύνουσας σημασίας υποσημείωση (tag line) «Εδώ δημιουργούν οι κορυφαίοι».

Να σημειωθεί πως ως σύνορο στην αμπελοοινική Βόρεια Ελλάδα, με την υπόλοιπη Ελλάδα, η Ένωση θεωρεί τη νοητή γραμμή μεταξύ της Κοιλάδας των Τεμπών και της Ηγουμενίτσας.

Οι οινοπαραγωγοί–μέλη που συνεργάζονται στην Ένωση, διάνυσαν πολύ δρόμο μαζί. Πήραν σημαντικές αποφάσεις και δημιούργησαν ένα πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα συλλογικό έργο, διαμορφώνοντας και προλαβαίνοντας τις εξελίξεις των ελληνικών οινικών πραγμάτων. Οι «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος», τα κρασιά που καθένας τους δημιουργεί με το προσωπικό του άγγιγμα, αποτελούν τη βάση της συνεργασίας τους. Για την διαρκή βελτίωση και ανάπτυξή τους συνεχίζουν να συνεργάζονται, να θέτουν κοινούς στόχους και να απαντούν στις προκλήσεις της παγκόσμιας αγορά του κρασιού.

Η πολιτική της εταιρείας διαμορφώνεται με στόχο:

  • Την ανάδειξη του επώνυμου τυποποιημένου ελληνικού κρασιού που παράγουν τα μέλη της.
  • Την διαρκή εκπαίδευση και ενημέρωση επαγγελματιών και καταναλωτών του κρασιού με εκδηλώσεις και σεμινάρια, με στόχο τη ενστάλαξη ορθών οινικών αντιλήψεων.
  • Την προστασία και ανάδειξη των περιοχών και ονομασιών προέλευσης και των γηγενών ποικιλιών του αμπελώνα της Βορείου Ελλάδος.
  • Τη στήριξη της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς και των τοπικών δραστηριοτήτων με κεντρικό άξονα το αμπέλι και το κρασί.
  • Τη συμβολή στη δημιουργία και εφαρμογή ενός αποτελεσματικού θεσμικού και νομικού πλαισίου που αφορά τον αμπελοοινικό κλάδο.
  • Την προαγωγή του στρατηγικού και επιχειρησιακού σχεδιασμού για το ελληνικό κρασί.
  • Τη συμμετοχή και συνεργασία με διεθνείς εταιρείες και οργανισμούς

ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΑΝ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΔΥΟ ΙΣΧΥΡΟΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑΞΙΩΜΕΝΟΙ ΘΕΣΜΟΙ για το ελληνικο κρασι:

  • Οι Δρόμοι του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος (www.wineroads.gr), να ολοκληρωμένο οινοτουριστικό δίκτυο και οινοτουριστική πρόταση με επισκέψιμα οινοποιεία και προτάσεις για διαμονή, εστίαση, τοπικά προϊόντα, εναλλακτικές δραστηριότητες και τουριστικά σημεία ενδιαφέροντος.
  • Ο Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου και Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης (www.tiwc.gr), όπου παρουσιάζεται κάθε χρόνο στο ελληνικό κοινό ο πλούτος κυρίως της οινοποιίας από την Ελλάδα και την Κύπρο. Επιπλέον, η ένωση «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος» έχει καθιερώσει την πραγματοποίηση σε ετήσια βάση της εκδήλωσης γευσιγνωσίας κρασιών και αποσταγμάτων, στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη αλλά και άλλες πόλεις, με τίτλο «ΒορΟινά».

Η ένωση «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος» διοικείται από Διοικητικό Συμβούλιο με διετή θητεία.

Εγγραφή στο Newsletter