• Αμπελώνας & κρασί
  • Δελτία >Τρύγου
Π.Ο.Π. Πλαγιές Μελίτωνα

Η ζώνη παραγωγής οίνων Ονομασίας Προελεύσεως Πλαγιές Μελίτωνα Ανωτέρας Ποιότητος, αναγνωρίστηκε το 1982. Αφορά σε λευκούς και ερυθρούς ξηρούς οίνους, οι οποίοι παράγονται από σταφύλια των αμπελώνων, που εκτείνονται στις πλαγιές του όρους Μελίτωνα στο Ν.Μαρμαρά της χερσονήσου της Σιθωνίας Χαλκιδικής.

Οι αμπελώνες βρίσκονται σε υψόμετρο μεγαλύτερο των 100m, δεν αρδεύονται και η απόδοσή τους δεν ξεπερνά τα 800 κιλά σταφυλιών ανά στρέμμα. Το κλίμα είναι ξηροθερμικό, αλλά η γειτνίαση των αμπελώνων με τη θάλασσα καθώς και η παρουσία των δένδρων, που συνιστούν ένα φυσικό φράχτη εγκλωβίζοντας τη βραδινή ατμοσφαιρική υγρασία, εξισορροπούν τις θερμές μέρες του καλοκαιριού.

Οι λευκοί οίνοι έχουν φυσικό κτηθέντα αλκοολικό τίτλο τουλάχιστον 11% κατ` όγκο και προέρχονται από τη συνοινοποίηση των λευκών ποικιλιών Αθήρι 50%, Ροδίτης 35% και Ασύρτικο 15%. Οι ερυθροί οίνοι έχουν φυσικό κτηθέντα αλκοολικό τίτλο τουλάχιστον 11,5% κατ` όγκο, προέρχονται από τη συνοινοποίηση των ερυθρών ποικιλιών Λημνιό 70%, Cabernet Franc και Cabernet Sauvignon 30%, και παλαιώνουν τουλάχιστον για ένα χρόνο σε μικρά δρύινα βαρέλια.

Εγγραφή στο Newsletter