• Αμπελώνας & κρασί
  • Δελτία >Τρύγου
Π.Ο.Π. Νάουσα

Η Ονομασία Προελεύσεως Νάουσα Ανωτέρας Ποιότητος αναγνωρίστηκε το 1971 και αφορά σε ερυθρούς οίνους, που παράγονται από σταφύλια της ποικιλίας Ξινόμαυρο, η οποία καλλιεργείται στις κοινότητες Τριλόφου-Φυτειάς, Στενημάχου, Κοπανού, Λευκαδίων, Μαρίνας-Πολλών Νερών, Γιαννακοχωρίου και στο δήμο της Νάουσας, του νομού Ημαθίας, σε μια έκταση περίπου 7.000 στρεμμάτων.

Η αμπελουργική ζώνη της Νάουσας, χαρακτηρίζεται από τους ψυχρούς βόρειους ανέμους, που πνέουν το χειμώνα, καθώς και από άφθονες βροχοπτώσεις, που σημειώνονται καθ`όλη τη διάρκεια του χρόνου, εκτός από τους μήνες του καλοκαιριού, κατά τους οποίους παρατηρείται συχνά ξηρασία.

Το έδαφος στα ορεινά σημεία της ζώνης είναι αμμοαργιλο-πηλώδες (Γιαννακοχώρι, Φυτεία) και στα πεδινά αμμώδης άργιλος. Τα εδάφη αυτού του τύπου χαρίζουν στο ερυθρό κρασί “σώμα” και καλή δομή.

Οι αμπελώνες είναι εγκατεστημένοι στις ηλιόλουστες και προφυλαγμένες από τους ψυχρούς ανέμους νοτιοανατολικές πλαγιές του όρους Βέρμιο, σε υψόμετρο από 150 έως 350 μέτρα. Στο οικοσύστημα αυτό το Ξινόμαυρο βρίσκει το απαραίτητο νερό για την ανάπτυξή του και τον ήλιο για την ωρίμανσή του.

Οι ερυθροί οίνοι Νάουσα Ο.Π.Α.Π. είναι κυρίως ξηροί αλλά μπορεί να είναι και ημίξηροι και ημιγλυκοι. Οι ξηροί οίνοι Νάουσα Ο.Π.Α.Π., παλαιώνουν τουλάχιστον 1 χρόνο σε δρύινα βαρέλια, έχουν χρώμα ρουμπινί, σύνθετο μπουκέτο κόκκινων φρούτων και μπαχαρικών, πλούσια και μαλακή γεύση .

Ποικιλίες

Εγγραφή στο Newsletter